ראשי | צלמים | מאגר המידע | צור קשר | English |
חיפוש באתרי האמנות והצילום המובילים בישראל
|
![]() | צילום בעיצוב פניםצילום בעיצוב פנים הוא תחום מרתק מאוד, בו נמצא אתגרים יחודיים ופתרונות מעניינים. כאשר אנו בוחנים צילום, אנחנו חווים לעיתים תכופות רגש חזק, כמו למשל התפעלות, סנטימנטליות או חיבה. רגש, שאנחנו לא תמיד מצליחים להסביר. לרוב האנשים קשה להסביר למה צילום אחד מצליח לשדר תחושה מסוימת, למשל יוקרה, אבל הם תמיד יחושו בהבדל. בדיוק לכאן נכנס הצלם המקצועי. צלם מקצועי יידע, כיצד להבליט אלמנטים מסוימים כדי להשיג אפקט רצוי וכך, להשפיע לחיוב על הצופים. במאמר זה ננתח כמה בחירות שעושים צלמים על מנת ליצר דימויים יפים, אסטתים ומושכים.
אור ותאורהנקודה חשובה מאוד היא אור. תאורה היא האמצעי הראשון שמשתמשים בו על מנת לעצב אווירה בחלל. חשבו על רומנטיקה שמייצרים נרות, אווירת רחוב שמייצרים אורות נאון צבעוניים, אווירה קיצית של שמש.. לכן, התאורה היא חלק חשוב מאוד בעבודתם של מעצבי פנים, כאשר המשימה שלהם הנה שילוב של בטיחות, פונקציונליות ובנית אווירה. גופי תאורה ומנורות הם נקודות שיא בבית, והם גם מאפשרים לשנות את האווירה והמראה הכולל באופן גורף, בהתאם לשעה ולנסיבות. הצלם המקצועי מודע לחשיבות התאורה בעיצוב האוירה בחלל, ובניגוד לצלם החובב יעשה כל שביכולתו לשמר את התאורה.
כיצד נשמר את התאורה בחלל?
הנה עובדה שכדאי לזכור, המוח שלנו מתוחכם יותר מכל מחשב ומצלמה. המוח שלנו מסנן מידע כל הזמן, ומה שלא נחוץ לנו, בכלל לא נחווה על ידינו. חשבו לדוגמה על נורת פלורוסנט לבנה, האם הבחנתם בצבע המדויק שלה? אם אתם חושבים שכל נורות הפלורוסנט הלבנות זהות זו לזו, אתם טועים. למעשה, נורות פלורוסנט מגיעות בגוונים רבים: צהוב, ורוד, כחול, ירוק, אנחנו לא שמים לב לגוונים האלה מפני שהמוח שלנו מזהה שמדובר במידע לא חשוב.
המצלמות שלנו, למרבה הצער, לא כל כך מתוחכמות. המצלמות מתעדות את התאורה בדיוק כמו שהיא במציאות, אחר כך, תוכנה פנימית שבמצלמה, ההגדרות שהצלם בחר, או המדפיס בחנות, ?מתקנים? את התאורה. הבעיה שבצילום פנים היא ריבוי מקורות האור ושילוב של גופים מפיצי אור בגוונים שונים. שילוב של תאורת פנים וחוץ, סוגי נורות כגון קרות וחמות מחד, והצורך בהצגת כל האלמנטים שבחלל באופן מוצלח מאידך, הוא אתגר לא פשוט. הפתרון הטוב ביותר הוא שימוש בתאורת פלאשים וציוד צילום מתקדם, אולם לשם כך תצטרכו לשכור את שירותיו של צלם מקצועי.
אם אינכם מעוניינים להסתייע בשירותיו של צלם, תוכלו לנסות כמה טריקים קטנים בעצמכם.
דבר ראשון, השתמשו בחצובה וכבו את הפלאש שבמצלמה שלכם. אם אין לכם חצובה, פשוט אלתרו, סולם וכמה ספרים המונחים זה על גבי זה יוכלו לתפקד כחצובה. המנעו משמש חזקה: תאורה טבעית היא יפה מאוד, אך צלמו בשעות בין ערביים או מוקדם בבוקר על מנת שלא תקבלו ?מכות? אור חזקות והבהקים. עדיף לצלם תמונות מעט חשוכות ולתקן את התאורה בזמן ההדפסה, מאשר לקבל אזורים ?שרופים? שלא תוכלו להציל. סמטריההעין שלנו נמשכת לצורות סמטריות. ההבדל בין צילום מעורר התפעלות לצילום סתמי שאינו מותיר רושם, הוא בעצם ההבדל ברמת הדיוק שביצירת הסמטריה. גם כאן, המוח שלנו חכם יותר מכל מצלמה: המוח שלנו מיישר קווים ומוחק הבדלים כאשר הוא מבין שהם חסרי חשיבות, המצלמה לעומת זאת, מתעדת את המציאות בדיוק כפי שהיא, בתוספת עיוותים אופטיים שקשורים לעדשה. בוודאי הבחנתם שמצלמות שונות מנפיקות תצלומים שונים. למשל, לרוב נזהה בקלות תמונות ?סלפי?, כאשר בעל מכשיר פלאפון מצלם את עצמו. הסיבה לכך היא המרחק הקצר יחסית מהדמות המצולמת, והעדשה הרחבה שמאפיינת את המצלמות המותקנות במכשירים סלולריים. עדשות רחבות טובות בלכידת פרטים רבים וחדים אך מצד שני הן מעוותות את התמונה, זאת הסיבה לכך שבפורטרטיים עצמיים שמצולמים במכשיר סלולרי חלק מהתמונה מוגדל באופן קיצוני (לעיתים העיניים, אבל אם לא נזהרים אז האף..) כאשר אנחנו מצלמים צילומי פנים, נעדיף להשתמש בעדשה רחבה כדי לצלם את כל החלל בחדות, וגם כאן, עדיף להעזר בשירותי צלם מקצועי שלרשותו עדשה רחבה ייעודית ומקצועית. אם ברשותכם עדשה רחבה, או שאתם מתכננים לשאול או לשכור אחת כזאת, שימו לב: וודאו שהעדשה מתאימה לגוף המצלמה שברשותכם (למצלמות שונות יש פתחי הברגה שונים וחשוב לוודא שיש התאמה, אל תנסו להפעיל כוח). בנוסף, קחו בחשבון שכמעט כל המצלמות חותכות מעט את שולי הפריים, כלומר התמונה המתקבלת חתוכה מעט ממה שהצלם ראה בחור העינית, לכן, קחו מרחק בטחון מסוים. על מנת להשיג תמונה סימטרית, הקפידו לצלם כאשר המצלמה ישרה לחלוטין, ללא כל נטיות למעלה או למטה. חצובה ופלס יעזרו לכם לוודא שאכן המצלמה מיושרת לגמרי. הקפידו ליישר את הפריים שלכם על פי הקווים של התקרה והקירות ולא חפצים מרכזים בתמונה, כגון שולחנות וספות, כך תמנעו מתמונות בעלות עיוות מוגזם. הפרטים הקטנים
המצלמה, כפי חזרנו ואמרנו, מתעדת הכל, בלי עריכה ושיקול דעת. לכן, חשוב שאתם תלמדו את עצמכם להבחין בכל הפרטים הקטנים והמיותרים מבעוד מועד: סימני אבק, לכלוך, כתמים ושריטות, חפצים שמוטלים בחוסר סדר, דלתות פתוחות למחצה וכיוצא בזה. כטיפול מונע, נקו וסדרו את החדר היטב לפני תחילת סשן הצילום. המנעו מאור חזק וישיר שעלול להדגיש באופן דרמטי לכלוך, שומן וכתמים. במהלך העבודה, עצרו מדי פעם ובחנו את החומר אותו צילמתם עד לאותה נקודה. עדיף, אם תוכלו, לבחון את העבודה שלכם על גבי מסך מחשב. ייתכן מאוד שתבחינו בבעיות אותן ניתן לפתור או לעקוף, בטרם תום יום הצילומים.
עוד עצות לחובבים המתקדמים:קבצי RAW שימושיים מאוד, אם יש ברשותכם תוכנות התומכות בהם שאפו ל ISO נמוך ככך הניתן כאמור לעיל, צלמו תמונות מעט חשוכות. תוכלו לתקן את התמונה מאוחר יותר בזמן ההדפסה מבלי לייצר אזורים שרופים. אם אתם עובדים בתוכנת עריכה מתקדמת, חפשו כלי בשם לנס קורקשיין, ייתכן ותמצאו הגדרות שישפרו מאוד את הצילומים שלכם. השתמשו בברן ודוג? ליצירת משחקי אור וצל, ותוספת עומק ומסתורין לתמונה.
|